december 24, 2024

Geroosterde tomaten-paprikasoep met knoflookbrood

Ingrediënten: voor ca. 2 personen

  • 500 gram trostomaten 
  • 2 rode paprika’s 
  • 3 eetlepels olijfolie 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 3 takjes tijm 
  • 1 klein volkoren stokbrood 
  • 1 ui 
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout 
  • 200 gram linzen of kidneybonen of kikkererwten (pot of zak)  
  • Blaadjes basilicum om te garneren

Aan de slag!

  • Warm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  • Was de tomaten en de paprika’s. Halveer de tomaten en leg ze met het snijvlak naar boven op de bakplaat.

  • Halveer de paprika’s en verwijder de stelen, zaadlijsten en pitjes. Leg de paprika’s met het snijvlak naar beneden op de bakplaat.

  • Druppel 1 eetlepel olie over de tomaten.

  • Rooster de tomaten en paprika’s 20 minuten in de oven.

  • Pers 1 teentje knoflook uit boven een kommetje. Voeg 1 eetlepel olie en royaal tijm toe.

  • Snijd het stokbrood in dikke sneetjes, maar snijd ze niet helemaal door.

  • Druppel de knoflookolie in de openingen van het brood. Bak het brood in de hete oven in ca. 10 minuten lichtbruin.

  • Pel de ui en het andere teentje knoflook.

  • Fruit de ui en de knoflook in de overgebleven olie glazig.

  • Voeg de tomaten en paprika’s toe met 100-200 ml water en het stukje bouillontablet. Breng dit aan de kook.

  • Pureer de soep met een staafmixer.

  • Spoel eventueel de witte bonen af in een zeef.

  • Roer de linzen of kidneybonen of kikkererwten door de soep en kook ze kort mee.

  • Geef het knoflookbrood bij de soep.

  • Garneer net voor het serveren de soep met blaadjes basilicum.

Tip: Door het roosteren van de tomaten en de paprika’s krijgt deze soep een rijke smaak.
Vervang de trostomaten door cherrytomaten, deze geven de soep een pittige smaak.